Tinklaraštis

8 iš 10 odontologų skundžiasi nugaros skausmais. Kaip išspręsti šią problemą?

2019 11 20

Nugaros, kaklo, sprando skausmai tampa nemalonia, o kartais net kankinančia odontologų kasdienybe. Reguliarios pertraukėlės darbo metu, mankštos – puikus pagalbininkas, tačiau ne išeitis. Kineziterapeutė Vita Mozūraitienė pasidalina vertingais patarimais, kaip pacientams suteikti kokybišką gydymą, nežalojant savęs.

– Kokia yra pagrindinė odontologų nugaros skausmų priežastis?

– Neabejotinai, nugaros skausmai kamuoja dėl odontologų darbinės padėties ir patiriamos įtampos. Gydytojai ilgas valandas praleidžia sėdėdami ir dažniausiai pasisukę į vieną pusę, pasilenkę prie paciento, įtempę rankas, pakėlę pečius. Tai vadiname bepasikartojančia statine trauma į raumenyną ir fascijas. Dėl tokios darbinės padėties atsiranda raumenų disbalansas: vieni raumenys tampa „darbiniais arkliukais“ – nuolat dirba ir yra įtempti, o kiti kaip tik nusilpsta. Kai raumenų kompensacinis mechanizmas išsenka, nervų sistema siunčia skausmo signalą, atsiranda uždegiminiai procesai audiniuose.

– Kaip tokiu atveju reikėtų elgtis? Ar yra savipagalbos priemonės, padedančios numalšinti skausmą?

– Žinoma. Jeigu skausmas ar diskomfortas užklupo darbo metu, gydytojas gali skaudamą vietą lengvai pamasažuoti, ištempti raumenyną. Dažnu atveju, jei skausmas nėra įsisenėjęs, to pakanka, kad toliau galėtų tęsti darbą. Jeigu skausmas vargina jau kurį laiką – ne tik darbo metu, bet ir ilsintis, vis dėlto vertėtų pasikonsultuoti su kineziterapeutu, kuris nustatytų skausmo priežastis ir pamokytų, kaip jų išvengti ateityje.

– Ar darbo metu reikėtų daryti pertraukėles, mankštas?

– Taip, trumpos pertraukėlės yra būtinos. Idealu bent kas pusvalandį po keletą minučių skirti atsistojimui, pasiražymui, raumenų ištempimui. Tarp kiekvieno paciento rekomenduojama atlikti bent 1-2 tempimo ar giliųjų raumenų aktyvavimo pratimus.

NEMOKAMA KONSULTACIJA DĖL ĮRANGOS


– Kada reikėtų kreiptis į specialistus? Kaip gydomi nugaros, kaklo skausmai?

– Gydytojams odontologams labai svarbi yra profilaktika. Pradėjus anksčiau rūpintis savo nugaros sveikata, tikėtina, kad skausmų, kurie blogina tiek darbo, tiek gyvenimo kokybę, bus išvengta. Jeigu vargina nuolatiniai nugaros, kaklo ar pečių juostos skausmai, tuomet į specialistus reikėtų kreiptis nieko nelaukiant. Vaistai šiuo atveju tik slopins simptomą, bet priežasties negydys. Kineziterapeutai nugaros skausmus gydo pasitelkdami judesį. Skiriami pratimai, atliekamas įtemptų zonų masažas, sąnarių mobilizacijos. Taip pat aptariama darbinės padėties ergonomika.

– Užsiminėte apie profilaktiką. Detalizuokite, kas yra profilaktinė raumenų priežiūra ir kodėl ji tokia svarbi?

– Profilaktinė raumenų priežiūra – tai nuolatinis kūno treniravimas, kuris leistų pailsėti darbo metu pervargusiems raumenims ir apkrautų tuos, kurie darbo metu „miega“. Mes, kineziterapeutai, juokaujame, kad mūsų rekomendacijos kas dieną daryti pratimus prilygsta gydytojų odontologų rekomendacijai valytis dantis 2 kartus per dieną. Situacija analogiška: norėdami išvengti dantų ar dantenų ligų – valomės dantis, norėdami išvengti nugaros skausmų – treniruojame kūną.

– Ar profilaktikos pakanka, norint išvengti nugaros skausmų?

– Tikrai ne. Kitas, bene svarbiausias veiksnys, padedantis užkirsti kelią problemoms su nugara – ergonomiškas darbo vietos įsirengimas. Ergonomiškai įrengta darbo vieta sumažina apkrovas į stuburą ir viso kūno raumenyną.

– Kokia turėtų būti odontologo sėdimoji padėtis?

– Būtų idealu, jeigu gydytojas odontologas sėdėtų kaip įmanoma labiau neutralioje nugaros ir kitų sąnarių padėtyje. Taip mažiausiai apkraunami raumenys, raiščiai ir sąnariai. Vienas iš kertinių niuansų sėdint: t. y. gera nugaros atrama kėdėje. Priekinis galvos pasvirimas turėtų būti ne daugiau 20 laipsnių.

– Geriau minkštesnis ar kietesnis odontologo sėdynės pagrindas?

– Vieno teisingo atsakymo šiuo klausimu nėra. Sakyčiau, per vidurį – nei per minkštas, nei per kietas. Ant labai kieto pagrindo sunku išsėdėti, nes per stipriai spaudžiami minkštieji audiniai – raumenys, fascijos. Tokiu atveju trigdoma kraujotaka, nutirpsta galūnės, darosi labai nepatogu.

 

 

 

 

 

 

NEMOKAMA KONSULTACIJA DĖL ĮRANGOS

Daugiau informacijos:






Projektų vadovė Vaida Kirstukaitė 
Mob. tel.: +370 620 77800
El. paštas: vaida@mardentas.lt